Zadanie....

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
otohp
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 17 mar 2009, 19:16
Podziękowania: 5 razy

Zadanie....

Post autor: otohp »

Dla jakich \(k\in N\) liczba \(3^{k+1}\) jest podzielna przez 27.
Bardzo proszę o pomoc :)
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

Trochę to naciągane, ale innego pomysłu nie mam:
\(\frac{3^{k+1}}{27}=\frac{3^k\cdot3}{3^3}=\frac{3^k}{3^2}\)
dla k większych równych 2
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ