Równanie okręgu, równanie prostej

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
toona1992
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 30 mar 2011, 15:29
Płeć:

Równanie okręgu, równanie prostej

Post autor: toona1992 »

To znowu ja. Bardzo prosze o pomoc tutaj daje dwa zadania z siedmiu chociaż może tu znajdzie sie jakas dobra duszyczka i mi pomoze ;
zad 7. Napisz postac kanoniczną równania okregu ośrodku w punkcie S(- \sqrt{} 2 , 7) i r = 1 \frac{}{} 4

zad 8 Wyznacz współzedne środka i promien okregu x(do potegi 2)+y(do potegi 2)+10x+24=0

zad 10. Wyznacz wartość parametru m dla której proste
k: (m+1)x+3y-12=0 i l: mx-my+3=0 są prostopadłe.

zad 5. Napisz równanie prostej prostopadłej l prostopadłej do prostej k:8x +3y-9=0 i przecinającej prostą k w punkcie nalezacym dp osi oy

zad4 napisz równanie pogólne prostej l równoległej do prostej k : 0,7x-0,4y+14=0 i przechodzacej przez punkt P(5, -4)

Prosze przynajmniej te bo nikt nie potrafi mi ich rozwiazac, to wazne, jesli je zrobie bede miec pozytywna ocene co mi bardzo pomoze na koniec roku ,, bardzo prosze
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Post autor: agulka »

1.
\((x+\sqrt{2})^2 + (y-7)^2 = \left( \frac{1}{4}\right) ^2\)
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Post autor: agulka »

8.

\(x^2+y^2+10x+24=0\\
(x^2+10x+25) - 25 + y^2 + 24 = 0\\
(x+5)^2 + y^2 -1=0\\
(x+5)^2 +(y-0)^2 = 1\)


\(S=(-5, 0) \\
r=1\)
agulka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 418
Rejestracja: 29 wrz 2009, 00:54
Otrzymane podziękowania: 123 razy

Post autor: agulka »

10.

proste o równaniach \(A_{1}x+B_{1}y+C_{1}=0 \ i \ A_{2}x + B_{2}y +C_{2}=0\)
sa prostopadłe gdy spełniają warunek: \(A_{1}A_{2} + B_{1}B_{2}=0\)

\((m+1)m + 3 \cdot (-m) = 0\\
m^2+m -3m=0\\
m^2 - 2m = 0 \\
m(m-2)=0\\
m=0 \vee m=-2\)


wynika z tego że sa one prostopadłe dla m=o i m=2
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

5. Proste \(Ax+By+c=0\) i \(ax+by+c=0\) są prostopadłe, gdy \(Aa+Bb=0\)
\(k:\ 8x +3y-9=0
l:\ -3x+8y+m=0\)


punkt przecięcia na osi OY
\(x=0\Rightarrow k:\ 8\cdot 0+3y-9=0\Rightarrow y=3
l:\ -3\cdot 0+8\cdot 3 +m=0\Rightarrow m=-24\Rightarrow l:\ -3x+8y-24=0\)
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

4. Prosta równoległa do prostej \(Ax+By+C=0\) ma równanie \(Ax+By+D=0\)
\(k:\ 0,7x-0,4y+14=0
l:\ 0,7x-0,4y+m=0\)

\(l\) przechodzi przez punkt \(P(5, -4)\), czyli
\(0,7\cdot 5-0,4\cdot (-4)+m=0\Rightarrow m=-5,1
l:\ 0,7x-0,4y-5,1=0\)
ODPOWIEDZ