Geometria płaszczyzny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lamus
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 01 kwie 2009, 15:40

Geometria płaszczyzny

Post autor: lamus »

bawełniana tkanine w kształcie równoległoboku o kacie 45 stopni i krótszym boku długości 3 m przecięto wzdłuż krótszej przękątmej. Otrzymano dwa trójkąty prostokatne. Ile potrzeba taśmy, aby obszyć oba trójkątne kawałki materiału. Wynik zaokrąglij do 1 cm.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

1.png
1.png (4.87 KiB) Przejrzano 357 razy
Obliczam |BD|
\(tg45^o=\frac{|BD|}{|AD|}\\
1=\frac{|BD|}{3}\\
|BD|=3m=30cm\)

Obliczam |AB|
\(cos45^o=\frac{|AD|}{|AB|}\\
\frac{\sqrt2}{2}=\frac{3}{|AB|}\\
|AB|=\frac{6\sqrt2}{2}\\
|AB|=3\sqrt2m \approx 42cm\)

Obliczam ilość taśmy
\(2\cdot |AB|+2\cdot |AD|+2\cdot |BD|=2\cdot 42+2\cdot 30+2\cdot 30=204cm\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ