Wysokość trapezu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
bunio244
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 453
Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 79 razy
Płeć:

Wysokość trapezu

Post autor: bunio244 »

Przekątne trapezu równoramiennego przecinają się pod kątem prostym, a długości podstaw to \(a\) i \(b\). Oblicz wysokość trapezu.
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze. :)

© by bunio244
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Przekątne utworzą dwa trójkąty równoramienne prostokątne o podstawach a i b. Kąty przy ich podstawach wynoszą \(45^o\), czyli wysokość \(h_a=\frac{a}{2} tg45^o=\frac{a}{2},\ h_b=\frac{b}{2} tg45^o=\frac{b}{2},\ h=h_a+h_b=\frac{1}{2}(a+b)\)
Awatar użytkownika
bunio244
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 453
Rejestracja: 26 gru 2010, 17:50
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 79 razy
Płeć:

Post autor: bunio244 »

tyle wiem ;) chodzi mi o to, jak udowodnić, że trójkąty są równoramienne, bo mój nauczyciel się uparł ;)
Jeśli wiara czyni cuda, musisz wierzyć, że się uda. A są tylko dwa uda: albo się uda, albo się nie uda. Choć są też dwa inne, o wiele ciekawsze. :)

© by bunio244
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

2.png
2.png (11.48 KiB) Przejrzano 338 razy
Na trapezie równoramiennym można opisać okrąg

Kąty oznaczone \(\alpha\) są równe jako kąty naprzemianległe
Kąty oznaczone \(\beta\) są równe jako kąty naprzemianległe

\(|\angle BAC|=| \angle BDC|\) - katy wpisane oparte na tych samym łuku okręgu, czyli \(\alpha=\beta\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Można też skorzystać z tego, że przekątne są równe, a oba trójkąty są podobne. Jeśli na rysunku punkt przecięcia przekątnych oznaczymy jako P, to wtedy
\(\frac{|AP|}{|CP|}=\frac{|BP|}{|DP|}
1+\frac{|AP|}{|CP|}=1+\frac{|BP|}{|DP|}
\frac{|AP|+|CP|}{|CP|}=\frac{|BP|+|DP|}{|DP|}
\frac{|DP|}{|CP|}=\frac{|BP|+|DP|}{|AP|+|CP|}=\frac{|BD|}{|AC|}=1\)
ODPOWIEDZ