siła oporu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
liceum21
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 192
Rejestracja: 19 paź 2010, 11:47
Podziękowania: 107 razy

siła oporu

Post autor: liceum21 »

Młotkiem o masie 500g uderzono w łepek gwoździa z szybkością 4m/s. Wskutek tego gwóźdź zagłębił
sie w deskę na 2,5 cm,. Jaka była średnia siła oporów w ruchu gwoździa w desce?
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

\(Fs=\frac{mv^2}{2}\Rightarrow F=\frac{mv^2}{2s}=\frac{0,5\cdot 4^2}{2\cdot 2,5\cdot 10^{-3}}=1600\ N\)
ODPOWIEDZ