Geometria płaszczyzny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
lamus
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 18
Rejestracja: 01 kwie 2009, 15:40

Geometria płaszczyzny

Post autor: lamus »

samolot po starcie wznosi się pod kątem 30 stopni C do pasa startowego. Jak długa musi być droga wznoszenia, aby samolot znalazł się na wysokości 2 km.


Rabatkę w kształcie trójkąta prostokątnego o przyprostokatnych 5 m i 12 m obsadzono bratkami. Kwiaty sadzono wzdłuż krawędzi rabatki co 1 m, zaznaczając od wierzchołka kąta prostego.Ile sadzonel bratków uzyto do obsadzenia rabatki?
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

1.
\(sin30^o=\frac{2}{x}\\
x=\frac{2}{sin30^o}\)


2.
\(a^2+b^2=c^2\\
12^2+5^2=c^2\\
c=13\)

Obwód rabatki=12+5+13=30
Posadzono 30 bratków
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ