Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
JacekMMV
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 14 mar 2011, 17:02
- Podziękowania: 8 razy
- Płeć:
Post
autor: JacekMMV »
1
Oblicz długość odcinka x wiedząc że a
\(\parallel\)b
2
Sprawdź czy proste AB i CD są równoległe gdy:
3
Sprawdź czy dane trójkąty są podobne. Uzasadnij.
-
irena
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9861 razy
- Płeć:
Post
autor: irena »
1.
\(\frac{2}{6}=\frac{x}{6+3}\\x=\frac{18}{6}\\x=3\)
-
irena
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9861 razy
- Płeć:
Post
autor: irena »
2.
\(\frac{4}{10}=\frac{2}{5}\\\frac{6}{12}=\frac{1}{2}\\\frac{1}{2}\neq\frac{2}{5}\\NIE\)
-
irena
- Guru
- Posty: 22300
- Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
- Otrzymane podziękowania: 9861 razy
- Płeć:
Post
autor: irena »
3.
\((2,\ 5,\ 6,\ \ \ \ (16,\ 40,\ 48)\\\frac{16}{2}=8\\\frac{40}{5}=8\\\frac{48}{6}=8\\TAK\)
Na podstawie cechy (bbb)