jak rozwiązać to zadanie?
Znajdź brakujące wyrazy ciągu geometrycznego.
a) __, __, -27, -9, __, __
b) __, 6, __, __, 48, __
c) __, __, 3, __, __, -81
Jedno zadanie z ciągu geometrycznego.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1119 razy
- Płeć:
a)
\(a_{3}=a_{1}q^2=-27\\
a_{4}=a_{1}q^3=-9\)
Obliczasz \(a_{1}\) i \(q\)
\(\begin{cases}a_{1}q^2=-27\\ a_{1}q^3=-9\end{cases}\)
\(\begin{cases}a_{1}=-243\\ q=\frac{1}{3}\end{cases}\)
a potem brakujące wyrazu ciągu
Pozostałe przykłady identycznie
\(a_{3}=a_{1}q^2=-27\\
a_{4}=a_{1}q^3=-9\)
Obliczasz \(a_{1}\) i \(q\)
\(\begin{cases}a_{1}q^2=-27\\ a_{1}q^3=-9\end{cases}\)
\(\begin{cases}a_{1}=-243\\ q=\frac{1}{3}\end{cases}\)
a potem brakujące wyrazu ciągu
Pozostałe przykłady identycznie
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.