Proszę o pomoc z matematyki! Pilne..

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
olus511
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 04 kwie 2009, 10:13

Proszę o pomoc z matematyki! Pilne..

Post autor: olus511 »

POTRZEBUJę ROZWIąZAć PARę ZADAN, KTORE SA MI BARDZO POTRZEBNE W NAPISANIU KLASOWKI. Nie mam zielonego pojęcia jak je rozwiązać. PROSZĘ O POMOC.

1. Iwonka 1/4 doby spędza w szkole, 1/12 doby odrabia lekcje, a 3/8 doby śpi. Pozostałe godziny przeznacza na inne zajęcia. Ile godzin przeznacza Iwonka na inne zajęcia?

2. Podaj liczbę spełniającą równanie:
x+7 x-2
---- = 10 ---- = -5 ?
2 3


3. Fotografię F o wymiarach 11cm x 16 cm powiększono do wymiarów plakatu P (podany jest tylko dłuższy bok o wymarze 80cm ). Oblicz powierzchnię plakatu P.

4. Oblicz pole trójkąta równoramiennego, którego ramiona mają długość 10 cm, a kąt między nimi ma miarę 120 stopni.

5. Które z poniższych zdań jest prawdziwe?
A) Stożek powstanie w wyniku obrotu trójkąta prostokątnego dookoła prostej zawierającej jego przeciwprostokątną.
B) Walec nie powstanie w wyniku obrotu kwadratu dookoła prostej zawierającej jego bok.
C) Stożek powstanie w wyniku obrotu trójkąta równobocznego dookoła osi symetrii tego trójkąta.
D) Walec powstanie w wyniku prostokąta dookoła prostej zaweirającego jego przekątną.

6. Samochód jechał przez 1 godzinę 30 minut z prędkością 90km/h, a następne 45 minut z prędkością 60km/h. W tym czasie przebyl całą, zaplanowaną trasę. Z jaką średnią prędkością przejechał całą trasę? W jakim czasie przejechałby tę trasę, gdyby zwiększył średnią prędkość o 12,5% ?

7. Sztabka ołowiu ma kształt graniastosłupa prostego o wysokości 30cm. Podstawą graniastosłupa jest trójkąt prostokątny o bokach długości odpwoiednio: 6cm, 10cm, 8cm. Oblicz masę sztabki wiedząc, że gęstość ołowiu = 11,3 g/cm sześcienny.

8. w sali ustawiono krzesła i trzyosobowe ławki, razem 268 sztuk. Do sali weszło 460 osób. Po zajęciu miejsc okazało się, że stosunek liczby osób stojących do liczby osób siedzących jest równy 1:4. Ile łąwek oraz ile krzeseł ustawiono w sali?

9. Z punktu B odległego od środka O okręgu o primieniu 12cm, poprowadzono dwie styczne do okręgu w punktach A i C. Wiedząc, że promień okręgu jest równy 6cm, oblicz obwód czworokątka OABC.
jadzia_1986
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 15
Rejestracja: 17 mar 2009, 14:23

Post autor: jadzia_1986 »

odp do 1.
1/4 x 24=6 (godzin) - szkola
1/12 x 24=2 - odrabia lekcje
3/8 x 24 =9- spi
zatem
24-(6+2+9)=24-17=7 I TYLE SPEDZA I NA INNE ZAJECIA
ODPOWIEDZ