IV próbna matura 2009 z www.zadania.info

O wszystkim, co jest związane z maturą, linki do zadań, komentarze i inne przemyślenia.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

5005 pisze:Też coś mi tu nie gra w tym miejscu.
@anka chyba nie jest ;x
To było do mnie?
3x^3 - 2x^2 + x + 6
3(-1)^3-2(-1)^2-1+6=-3-2-1+6=0

\((3x^3 - 2x^2 + x + 6)=(x+1)(3x^2-5x+6)\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
arrgghh
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 15 mar 2009, 17:21

Post autor: arrgghh »

no właśnie co z tym zadaniem 9 R? Ujemne będą tylko wyrazy: 3, 7, 11, 15, 19... ;>
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

kruszek18 pisze:Mógłby ktoś zerknąć do rozwiązania zadania 9 na roz. Dlaczego czwarty wyraz ciągu b jest ujemny? Ja to zadanie rozwiązałem przyjmując że tylko wyrazy:3, 7, 11, 15, 19 są ujemne.
Tak, w treści było nie tak jak miało być (miało być \(\frac{a_n}{2^n}\)), ale robi się to dokładnie tak samo. Na szybko licząc
to wynik to
\(a_1+a_2+\cdots+a_{20}-2(a_3+a_7+a_{11}+a_{15}+a_{19})=\\
\frac{1}{2}\cdot \frac{1-\frac{1}{2^{20}}}{1-\frac{1}{2}}-2\cdot \frac{1}{2^3}\cdot \frac{1-(\frac{1}{2^4})^5}{1-\frac{1}{2^4}}=\\
1-\frac{1}{2^{20}} -2\cdot \frac{2}{15}\left(1-\frac{1}{2^{20}}\right)=\frac{11}{15}\cdot\left(1-\frac{1}{2^{20}}\right)\)
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1869
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

daniels pisze:z IV matury podstawowej wyszlo mi okolo 70 % ... // mala uwaga od kiedy do wzoru na objetosc kuli podstawia sie srednice zamiast promienia === BŁAD w zadaniu 9 PODSTAWOWA MATURA, pozdrawiam
Poprawiłem, wynik to 4500.
eax
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 29 mar 2009, 11:44

Post autor: eax »

Swoją drogą orientuje się jak na maturze właściwej traktowany byłby taki "myk", jaki zrobiłem w zadaniu trzecim?
Po rozrysowaniu tego, po cichu założyłem sobie, że trójkąt ABC jest trójkątem prostokątnym, przez co sinus kąta przy wierzchołku A = 1. Wynik oczywiście mam taki, jaki powinien być.
Zazinho
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 07 mar 2009, 16:38

Post autor: Zazinho »

no akurat to jest zle na bank, przeciez trojkat prostokatny powstanie tylko w 2 przypadkach na nieskonczenie wiele ;p
eax
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 29 mar 2009, 11:44

Post autor: eax »

No tak, ale jest przypadkiem, dla którego spełnione są warunki zadania i jest to poprawny przypadek. Tylko właśnie pytanie, czy możemy rozpatrywać taką wyszczególnioną sytuację w kontekście całości, czy trzeba zrobić "uogulnione" rozwiązanie.

Coś jak w ciągach, gdzie mamy np ciąg o wyrazie ogólnym an = 5n + 3. Jeśli chcemy sprawdzić, czy jest arytmetyczny, możemy to zrobić na 2 sposoby:
1) Przypadek "szczególny", kiedy wyznaczymy kilka wyrazów i poszukamy zależność na ich podstawie
2) Ogólny, kiedy to wyznaczamy różnicę następnika i danego wyrazu i o ile wyjdzie pewna stała - jest to c. arytmetyczny ( nie tykamy tutaj żadnych określonych wartości liczbowych wyrazów ciągu )

Inaczej mówiąc, czy na poziomie rozszerzonym poprawne jest podstawienie pewnej szczególnej, ale prawdziwej sytuacji i na jej podstawie obliczenie wyniku.
Zazinho
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 07 mar 2009, 16:38

Post autor: Zazinho »

Ty zartujesz? od kiedy w matematyce mozna cos udowadniac na podstawie skonczonej liczby przypadkow? Z tym ciagiem, nawet jakbys sprawdzil dla miliona liczb to to i tak nie jest zaden dowod ;p masz taki przyklad powiedzmy, stawiasz sobie hipoteze, ze 991n^2+1 nie jest kwadratem liczby naturalnej. Moglbys sprawdzac nawet dla miliarda liczb i co? Wyszloby ze to prawda, ale nie, bo dla n=12 055 735 790 311 359 447 442 538 768 otrzymasz kwadrat liczby naturalnej ;p Nie mozna udowadniac na podstawie kilku przypadkow, to nie jest zaden dodow. Po to masz indukcje matematyczna i inne tego rodzaju rzeczy. To ze Ci wyszlo to czysty przypadek.
pycek
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 53
Rejestracja: 02 sie 2008, 19:06

Post autor: pycek »

Jak narazie,matura nr III najtrudniejsza,ta chyba byla ciutke latwiejsza.Najwiecej problemow sprawilo zadanie 6,podpunkt a wyszedl mi elegancko,ale drugiej czesci juz nie potrafilem zrobic.Troche glowkowalem nad podpunktem b w zad 7 ktory ostatecznie rowniez mi nie wyszedl no i troszke kontrowersji wzbudzilo zadanie 9 bo w podpunkcie b wyszlo,ze kilka wyrazow jest ujemnych,a reszta dodatnich,troszke zabawy bylo,ale ostatecznie supergolonka kilka postow wyzej wszystko wyjasnil :) Ekstra te matury sa,kolejny raz pochwalam,malo schematow i duzo myslenia.Poki co nie zszedlem ponizej 2h przy rozwiazywaniu tych probnych matur,a zwykle rozwiazujac inne arkusze w ciagu 2h zdaze go rozwiazac i jeszcze sprawdzic.
Pozdrawiam!
Kabas
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 06 kwie 2009, 20:42

Post autor: Kabas »

Zrobiłem zadania z ,matury 4, gdzie mogę znaleźć rozwiązania? Jakiś link?
anetka10
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 318
Rejestracja: 06 mar 2008, 18:39

Post autor: anetka10 »

Maturka rzeczywiscie trudna, najtrudniejsza wedlug mnie ze wszystkich narazie...
miałam 74%

rozwalilo mnie kompltenie zadanie 6, mialam tam 0 pkt :)
Stary
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 41
Rejestracja: 12 lis 2008, 15:01

Post autor: Stary »

Ja 78% troche mało, ale matura była przerabana, więc tez nie ma co narzekać szczególnie.
drab
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 5
Rejestracja: 29 mar 2009, 16:16

Post autor: drab »

Ktos mi może wytlumaczyc dlaczego jak w zadaniu I podstawiam |CD| = x a |DA| = 8-x to wychodzi zle?
Wiem że DA = DB
Mam wtedy z pitagorasa, że (8-x)^2=x^2 + 36
ewan
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 22
Rejestracja: 09 lis 2008, 23:28

Post autor: ewan »

Mi się wydaje, że tak jest dobrze.
eax
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 29 mar 2009, 11:44

Post autor: eax »

drab: Przecież wychodzi jak trzeba.
ODPOWIEDZ