IV próbna matura 2009 z www.zadania.info
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Z ciekawości zajrzałam do tego zadania 1 i nie bardzo rozumiem o czym mówisz. Przecież wyraźnie tam napisano 'W trójkącie prostokątnym'.Zazinho pisze:moim zdaniem wlasnie pierwsze bylo trudne ;p I ciagle ze znajomymi nie mozemy dojsc do porozumienia o jaki trojkat chodzilo ;p kazdy narysowal co innego ;d
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
No ta matura poszla mi zdecydowanie najgorzej jak do tej pory ;p jakos ze 37 pkt mi wyszlo
1. 1 pkt (za policzenie cosinusow katow i przeciwprostakatnej)
2. 5 pkt
3. 5 pkt
4. 4 pkt
5. 2 pkt (za omege, policzenie ile jest mozliwosci z 4 ale pomylilem sie z dwoma piatkami wiec wynik mam koncowy zly)
6. 2 pkt za podpunkt i moze bym dostal z 1 za b, bo kombinowalem jak Wy, ale pozniej sobie po prostu liczylem ze ma byc wieksze od 0 i mniejsze od 1 ;p
7. 3 pkt bo jebnalem sie chyba gdzies w liczeniu i wyszlo mi x=1 v x=1/2 ale nie mam glowy zeby dokladnie to sprawdzic dzisiaj
8. 3pkt
9. 1 pkt za podpunkt a, wkurzylem sie bo b zle przepisalem, zamiast do potegi n to do potegi drugiej i szczesliwy siedzialem, ze tak ladnie wyszlo, a mialem jeszcze z pol godziny zeby to sprawdzic, ale pech chcial ze zwalilem
10. 5 pkt
11. 5 pkt
1. 1 pkt (za policzenie cosinusow katow i przeciwprostakatnej)
2. 5 pkt
3. 5 pkt
4. 4 pkt
5. 2 pkt (za omege, policzenie ile jest mozliwosci z 4 ale pomylilem sie z dwoma piatkami wiec wynik mam koncowy zly)
6. 2 pkt za podpunkt i moze bym dostal z 1 za b, bo kombinowalem jak Wy, ale pozniej sobie po prostu liczylem ze ma byc wieksze od 0 i mniejsze od 1 ;p
7. 3 pkt bo jebnalem sie chyba gdzies w liczeniu i wyszlo mi x=1 v x=1/2 ale nie mam glowy zeby dokladnie to sprawdzic dzisiaj
8. 3pkt
9. 1 pkt za podpunkt a, wkurzylem sie bo b zle przepisalem, zamiast do potegi n to do potegi drugiej i szczesliwy siedzialem, ze tak ladnie wyszlo, a mialem jeszcze z pol godziny zeby to sprawdzic, ale pech chcial ze zwalilem
10. 5 pkt
11. 5 pkt
no nawet pozytywne wiatry zawiały 55%, największy problem miałem z zadaniem 10 nie mogłem znaleść miejsca zerowego przez dłuższy czas i sie wkurzyłem:D , powiedzcie mi jeszcze raz jaka jest zasada szukania dzielników w wielomianie, najpierw przez dzielniki wyrazu wolnego a później? zadanie 11 tez mi sprawiło problem bo źle narysowałem i nic widać nie było ..
Dzielniki wyrazu wolnego i dzielniki współczynnika przy największej potędze. W sytuacji, gdy wielomian wygląda w ten sposób:
W(x) = 3x^3 - 2x^2 + x + 6, to:
p = dzielniki wyrazu wolnego: 1, -1, 2, -2, 3, -3, 6, -6
q = dzielniki współczynnika przy najwyższej potędze: 1, -1, 3, -3
i sprawdzasz wszystkie możliwe p/q
Też miałem z tym problem z tym zadaniem
Problem był, bo z przemęczenia zapomniałem o jednej sytuacji, akurat tej sprzyjającej, eh.
W(x) = 3x^3 - 2x^2 + x + 6, to:
p = dzielniki wyrazu wolnego: 1, -1, 2, -2, 3, -3, 6, -6
q = dzielniki współczynnika przy najwyższej potędze: 1, -1, 3, -3
i sprawdzasz wszystkie możliwe p/q
Też miałem z tym problem z tym zadaniem
Problem był, bo z przemęczenia zapomniałem o jednej sytuacji, akurat tej sprzyjającej, eh.
Ostatnio zmieniony 05 kwie 2009, 17:20 przez eax, łącznie zmieniany 1 raz.