rozłóż na czynniki pierwsze klasówka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

rozłóż na czynniki pierwsze klasówka

Post autor: ewelka-6 »

Wtyłaczajac wspólny czynnik poza nawias rozłóż na czynniki pierwsze

\(-2x^4+4x^2\)

\(x^3+4x^2+4x\)

\(4x^3-8xy+2x\)

\(5x^4+10x^3\)
[Lufcik]
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 kwie 2009, 14:57
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 24 razy
Płeć:

Post autor: [Lufcik] »

1. -2x^4+4x^2=2x^2(-x^2+2)=

(-x^2+2) liczysz przez deltę i zapisujesz w postaci iloczynowej a(x1-x)(x2-x)
Nie zawsze możesz dostać to, czego chcesz. Ale jak się okazuje, jeśli się czasem postarasz,
to dostajesz to, czego potrzebujesz.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

A po co delta? Można skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
[Lufcik]
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 25 kwie 2009, 14:57
Podziękowania: 5 razy
Otrzymane podziękowania: 24 razy
Płeć:

Post autor: [Lufcik] »

1. \(-2x^4+4x^2=2x^2(-x^2+2)=2x^2(-1)(x+\sqrt(2))(x-\sqrt(2))=-2x^2(x+\sqrt(2))(x-\sqrt(2))\)
\(\Delta=0-4(-1)2\)
\(\Delta=8\)
\(x_1=\frac{0+\sqrt(8)}{-2}\) \(x_2=\frac{0-\sqrt(8)}{-2}\)
\(x_1=-\sqrt(2)\) \(x_2=\sqrt(2)\)
Nie zawsze możesz dostać to, czego chcesz. Ale jak się okazuje, jeśli się czasem postarasz,
to dostajesz to, czego potrzebujesz.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6587
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1117 razy
Płeć:

Post autor: anka »

\((-x^2+2)=(2-x^2)=(sqrt2-x)(sqrt2+x)\) -wzór na iloczyn sumy przez różnicę
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
ODPOWIEDZ