proszę o pomoc w tym zadaniu
\(\lim_{n\to \infty } \frac{1+ \frac{1}{2}+ \frac{1}{4} +...+ (\frac{1}{2})^n }{1+ \frac{1}{3}+ \frac{1}{4} +( \frac{1}{3} )^n }\)
ciąg geometryczny a granica
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 100
- Rejestracja: 23 sty 2010, 14:11
ciąg geometryczny a granica
Ostatnio zmieniony 23 mar 2011, 17:00 przez widelec123, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 100
- Rejestracja: 23 sty 2010, 14:11
mianownik jest dobrze zapisany a zamiast n ma być 4, przepraszam.
robiliśmy ten przykład na zajęciach ale nie mogę go zrozumieć, ponieważ gdy liczyliśmy sumę ciągu geometrycznego w liczniku to zrobiliśmy to na dwa różne sposoby
\(Sn1=1+ \frac{1}{2} * \frac{1-( \frac{1}{2} )^n}{1- \frac{1}{2} }\)
\(Sn2=1* \frac{1-( \frac{1}{2} )^(n+1)}{1- \frac{1}{2} }\)(do potęgi n+1)
wykładowca mówił coć na temat tego, że gdy nie wiemy ile wynosi pierwszy wyraz ciągu to robimy spsoobem 1 ale przeciez zawsze wiemy ile on wynosi poniewaz jest to 1
robiliśmy ten przykład na zajęciach ale nie mogę go zrozumieć, ponieważ gdy liczyliśmy sumę ciągu geometrycznego w liczniku to zrobiliśmy to na dwa różne sposoby
\(Sn1=1+ \frac{1}{2} * \frac{1-( \frac{1}{2} )^n}{1- \frac{1}{2} }\)
\(Sn2=1* \frac{1-( \frac{1}{2} )^(n+1)}{1- \frac{1}{2} }\)(do potęgi n+1)
wykładowca mówił coć na temat tego, że gdy nie wiemy ile wynosi pierwszy wyraz ciągu to robimy spsoobem 1 ale przeciez zawsze wiemy ile on wynosi poniewaz jest to 1