Jeden z wyrazów rozwinięcia dwumianu, plissss

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

Jeden z wyrazów rozwinięcia dwumianu, plissss

Post autor: ewelka-6 »

\((x+2y) ^{10}\) jest równy \(ax^8y^2\) Oblicz a
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

(10 po 2)x^8 razy (2y)^2 = (10 po 2) razy 4 razy x^8 razy y^2
a= (10 po 2) razy 4 = 180
ODPOWIEDZ