Oblicz potegi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ewelka-6
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 412
Rejestracja: 02 kwie 2009, 19:29
Podziękowania: 71 razy

Oblicz potegi

Post autor: ewelka-6 »

\(\frac{ {5}^{13}+ {5}^{12} }{ {5}^{10}}\)

\(\frac{ {7}^{21}- {7}^{19} }{ {49}^{7}}\)

\(\frac{ ({3}^{18}+ {3}^{16})*27 } { ({3}^{14}+{3}^{12})*9}\)
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

\(\frac{ {5}^{13}+ {5}^{12} }{ {5}^{10}}=\frac{5^{12}(5+1}{5^10}=5^2*6=150\)

\(\frac{ {7}^{21}- {7}^{19} }{ {49}^{7}}=\frac{7^{19}(7^2-1)}{(7^2)^7}=7^5*48\)

\(\frac{ ({3}^{18}+ {3}^{16})*27 } { ({3}^{14}+{3}^{12})*9}=\frac{3*3^{16}(3^2+1)}{3^{12}(3^2+1)}=3*3^4=3^5\)
ODPOWIEDZ