Prawdopodobieństwo wylosowania pewnego ciągu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wdsk
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 17 sty 2009, 13:25

Prawdopodobieństwo wylosowania pewnego ciągu

Post autor: wdsk »

Dane są zbiory \(X=\{0,1,2,3,4\}\) i \(Y=\{5,6,7,8,9,10\}\). Z obu zbiorów losujemy po dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia \(B\) - wylosowane liczby są wyrazami pewnego czterowyrazowego ciągu arytmetycznego.
Cartel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 20
Rejestracja: 29 mar 2009, 11:41

Post autor: Cartel »

Obrazek
m4teos
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 07 mar 2010, 16:48

Post autor: m4teos »

Mamy \(|\Omega\|=150\) oraz \(|B|=5\) (jest 5 takich ciagow) wiec bedzie to 1/30
ODPOWIEDZ