zad 1)
Pan Franek złowił szczupaka ważącego 2,5 kg. Głowa tego szczupaka jest tylko o 0,5 kg lżejsza od tułowia. Ile waży sama głowa?
zad 2)
Ela z Marcinem wybrali się na pieszą wycieczkę. Postanowili przejść trasę o długości 21 km. Po trzech godzinach marszu Marcin powiedział do Eli:
- Pozostało nam do przejścia o 5 km mniej, niż już przeszliśmy.
Jaką odległość pokonali w ciągu pierwszych trzech godzin marszu?
Poproszę o pomoc - równania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 02 kwie 2009, 13:53
- anka
- Expert
- Posty: 6589
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1118 razy
- Płeć:
1.
x-waga głowy
x+0,5-waga tułowia
2,5-waga szczupaka
x+x+0,5-waga szczupaka
x+x+0,5=2,5
x=1
2.
x-prędkość
3x-droga przebyta w ciągu 3 godzin
3x-5-droga pozostała do przejścia
21-3x-droga pozostała do przejścia
21-3x=3x-5
x=13/3
3x=3*13/3=13
x-waga głowy
x+0,5-waga tułowia
2,5-waga szczupaka
x+x+0,5-waga szczupaka
x+x+0,5=2,5
x=1
2.
x-prędkość
3x-droga przebyta w ciągu 3 godzin
3x-5-droga pozostała do przejścia
21-3x-droga pozostała do przejścia
21-3x=3x-5
x=13/3
3x=3*13/3=13
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.