Trójkąt prostokątny - test wielokrotnego wyboru

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
af25
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 05 mar 2010, 15:30
Podziękowania: 31 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Trójkąt prostokątny - test wielokrotnego wyboru

Post autor: af25 »

Zad.
W trójkącie prostokątnym ABC przeciwprostokątna AB ma długość 36 cm. Wskaż zdanie prawdziwe (wszystkie odpowiedzi mogą być poprawne):
A) odległość środka ciężkości trójkąta od wierzchołka C wynosi 12 cm.
B) pole koła opisanego na tym trójkącie jest równe \(36 \pi \,cm^2\).
C) odcinek łączący środki przyprostokątnych ma długość równą środkowej poprowadzonej z wierzchołka kąta prostego.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
s- środkowa poprowadzona z wierzchołka kąta prostego
\(s=\frac{1}{2}\cdot36=18cm\\\frac{2}{3}\cdot18=12cm\\A.\ \ TAK\)

b)
\(P=\pi\cdot18^2\neq36\pi cm^2\\B.\ \ NIE\)

c)
\(|KL|=\frac{1}{2}\cdot36=18cm=s\\C.\ \ TAK\)
adasko1234
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 23 lut 2020, 16:47

Re: Trójkąt prostokątny - test wielokrotnego wyboru

Post autor: adasko1234 »

wiesz może z jakiego podręcznika, listy czy zbioru miałeś to zadanie?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Trójkąt prostokątny - test wielokrotnego wyboru

Post autor: korki_fizyka »

gość nie meldował się tu od 3 lat
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ