Zad Oblicz całki
b) \(\int_{ \frac{ \pi }{4} }^{ \frac{ \pi }{3} } \frac{x dx}{sin^2x}\)
Bardzo proszę o pomoc. Bo już próbowałam kilka razy i mi ten przykład nie chce wyjść..
ODP \(\frac{ \pi (9-4 \sqrt{3}) }{36}- \frac{1}{2}ln2\)
Całki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 147
- Rejestracja: 04 lut 2010, 22:30
- Podziękowania: 81 razy
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 147
- Rejestracja: 04 lut 2010, 22:30
- Podziękowania: 81 razy
-
- Guru
- Posty: 17554
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
\(\int_{ \frac{ \pi }{4} }^{ \frac{ \pi }{3} } \frac{x dx}{sin^2x}=
\int_{ \frac{ \pi }{4} }^{ \frac{ \pi }{3} } x (-ctgx)' dx=
\left[ -x ctgx \right] _{ \frac{ \pi }{4} }^{ \frac{ \pi }{3} } +\int_{ \frac{ \pi }{4} }^{ \frac{ \pi }{3} } ctgx dx=
\left[ x ctgx \right]_ { \frac{ \pi }{3} }^{ \frac{ \pi }{4} }+ \left[ ln|sinx|\right]_{ \frac{ \pi }{4} }^{ \frac{ \pi }{3} } =
\frac{ \pi }{4} - \frac{ \pi }{3 \sqrt{3} }+ln \frac{ \sqrt{3} }{2} -ln \frac{ \sqrt{2} }{2 } =
\pi (\frac{ 1 }{4} - \frac{ \sqrt{3}}{9 })+ln \frac{ \sqrt{6} }{2}=
\pi (\frac{ 9 -4 \sqrt{3} }{36} )+ln \sqrt{ \frac{3}{2} } =
\pi (\frac{ 9 -4 \sqrt{3} }{36} )+ \frac{1}{2} ln \frac{3}{2}\)
Pierwszy składnik się zgadza ale drugi ... nie za bardzo... moze się gdzieś pomyliłam ... jutro poszukam, dziś juz nie mam na to siły.
\int_{ \frac{ \pi }{4} }^{ \frac{ \pi }{3} } x (-ctgx)' dx=
\left[ -x ctgx \right] _{ \frac{ \pi }{4} }^{ \frac{ \pi }{3} } +\int_{ \frac{ \pi }{4} }^{ \frac{ \pi }{3} } ctgx dx=
\left[ x ctgx \right]_ { \frac{ \pi }{3} }^{ \frac{ \pi }{4} }+ \left[ ln|sinx|\right]_{ \frac{ \pi }{4} }^{ \frac{ \pi }{3} } =
\frac{ \pi }{4} - \frac{ \pi }{3 \sqrt{3} }+ln \frac{ \sqrt{3} }{2} -ln \frac{ \sqrt{2} }{2 } =
\pi (\frac{ 1 }{4} - \frac{ \sqrt{3}}{9 })+ln \frac{ \sqrt{6} }{2}=
\pi (\frac{ 9 -4 \sqrt{3} }{36} )+ln \sqrt{ \frac{3}{2} } =
\pi (\frac{ 9 -4 \sqrt{3} }{36} )+ \frac{1}{2} ln \frac{3}{2}\)
Pierwszy składnik się zgadza ale drugi ... nie za bardzo... moze się gdzieś pomyliłam ... jutro poszukam, dziś juz nie mam na to siły.
-
- Czasem tu bywam
- Posty: 147
- Rejestracja: 04 lut 2010, 22:30
- Podziękowania: 81 razy