Wykaż, prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marcin2447
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 153
Rejestracja: 12 cze 2009, 13:08
Podziękowania: 35 razy

Wykaż, prawdopodobieństwo

Post autor: marcin2447 »

Wykaż, że jeżeli A,B \(\subset \Omega\)oraz \(P(A)=\frac{1}{4}\)i \(P(B)=\frac{1}{3}\)to \(P(B-A) \ge \frac{1}{12}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(P(B \setminus A)=P(B)-P(A\cap B)\\P(A)<P(B)\\ (A\cap B)\ \subset \ A\ \Rightarrow \ P(A\cap B)\le P(A)\ \Rightarrow \ 0\le P(A\cap B)\le\frac{1}{4}\\P(B \setminus A)\ge\frac{1}{3}-\frac{1}{4}=\frac{1}{12}\)
ODPOWIEDZ