Zadanko
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 06 lut 2009, 16:41
Zadanko
W szafie znajduje się 5 par butów. Wyjęto z szafy w sposób losowy 4 buty. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród wybranych butów nie ma ani jednej pary.
-
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
Doświdczenie polega na losowaniu 4 butów spośród 10
zdarzeniem elementarnym jest 4-elementowa kombinacja zbioru 10-elementowego
przestrzenią zdarzeń jest zbiór w/w kombinacji
moc przestrzeni jest równa: symbol Newtona (10po4)=210
zdarzenie A polega na wylosowaniu 4 butów, wśród których nie ma ani jednej pary
moc zdarzenia A jest równa sumie iloczynów symboli Newtona czyli: (5po0)*(5po4)+(5po1)*(4po3)+(5po2)*(3po2)+(5po3)*(2po1)+(5po4)*(1po0)=80
P(A)=80/210=8/21
zdarzeniem elementarnym jest 4-elementowa kombinacja zbioru 10-elementowego
przestrzenią zdarzeń jest zbiór w/w kombinacji
moc przestrzeni jest równa: symbol Newtona (10po4)=210
zdarzenie A polega na wylosowaniu 4 butów, wśród których nie ma ani jednej pary
moc zdarzenia A jest równa sumie iloczynów symboli Newtona czyli: (5po0)*(5po4)+(5po1)*(4po3)+(5po2)*(3po2)+(5po3)*(2po1)+(5po4)*(1po0)=80
P(A)=80/210=8/21