Prawdopodobieństwo strzelenia gola

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
halinka53
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 01 sty 2011, 12:34
Podziękowania: 24 razy

Prawdopodobieństwo strzelenia gola

Post autor: halinka53 »

1. Dwaj piłkarze trafiają do bramki z prawdopodobieństwem 0,6 i 0,8. Oddają po jednym strzale. Prawdopodobieństwo, że gola zdobędzie choć jeden z nich wynosi?

2. Rzucamy dwiema symetrycznymi kostkami sześciennymi. Prawdopodobieństwo zdarzenia, że na obu kostkach wypadną parzyste liczby oczek wynosi?

3. Ile jest liczb dwucyfrowych, w których cyfra dziesiątek jest większa niż cyfra jedności.
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

1)
Rozważ zdarzenie przeciwne:
A'-żaden nie trafi\\
\(P(A')=0,4 \cdot 0,2=0,08\\
P(A)=1-P(A')=1-0,08=0,92\)

2)
\(\overline{\overline{ \Omega }}=36\\
A= \left\{ (22)(24)(26)(42)(44)(46)(62)(64)(66)\right\} \\
P(A)= \frac{9}{36}= \frac{1}{4}\)

3)
Wypisz i policz.
Jest 36 takich liczb dwucyfrowych.
Jeśli w jednościach jest 1 ,to jest ich 8 (21,31,41,51,61,71,81,91)
Jeśli w jednościach jest 2,to jest ich 7 (32,42,52,62,72,82,92)
Jeśli 3,to 6(43,53,63,73,83,93)
I tak dalej.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ