delta

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kingaa_12
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 10 mar 2011, 16:12
Płeć:

delta

Post autor: kingaa_12 »

witam! miałam za zadanie zrobić zestawienie cen danego produkty a nastepnie zrobic wykres: cena-miesiąc. Oto tabela:
rok 2008 rok 2009
styczen 180 135
luty 220 105
marzec 190 130
teraz mam jeszcze zrobić wykres: delta - miesiąc. Czyli różnice między miesiącami czy między pierwszym a następnymi?
4tepian
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 112
Rejestracja: 22 mar 2011, 10:57
Otrzymane podziękowania: 36 razy
Płeć:

Post autor: 4tepian »

To masz zrobić wykres "cena-miesiąc" czy "delta - miesiąc" ? ;)

Jeżeli "delta - miesiąc", to delta = miesiąc - poprzedni miesiąc.

Dla przykładu: rok 2008, luty: \(220-180=40\)
rok 2008, marzec: \(190-220=-30\) (przyrost ceny był ujemny, czyli potocznie mówiąc, produkt staniał ;) )
ODPOWIEDZ