Pomocy w zadaniu- równanie trygonometryczne :(

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mariuszywyrebski
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 16 mar 2008, 12:05

Pomocy w zadaniu- równanie trygonometryczne :(

Post autor: mariuszywyrebski »

Mam problem z jednym zadnaiem kompletnie nei wiem jak sie za nie zabrac , mam pierwszą koncepcje ale nie jestem pewien .
Oto równanie : cos4x-sin4x=1
zrobiłem tak sin4x na prawą strone podzielic przez cosinus ale dalej co
cos rózny od zera i 1+sinus =0
PROSZE O POMOC
Awatar użytkownika
supergolonka
Moderator
Moderator
Posty: 1865
Rejestracja: 06 mar 2008, 10:53
Otrzymane podziękowania: 29 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: supergolonka »

Awatar użytkownika
psikus
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 85
Rejestracja: 14 mar 2008, 12:42

Post autor: psikus »

Mozna tez tak napisac cos4x-sin4x=1-2(sin2x)^2 - 2sin2xcos2x=1, czyli 2sin2x(sin2x+cos2x)=0, czyli 2sin2x=0 lub sin2x+sin(90-2x)=0, czyli 2sin2x=0 lub pierw.2(cos(2x-45))=0. Wyniki te same.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2008, 12:53 przez psikus, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ