Objętość z bryły z obrotu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Robson1416
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 89
Rejestracja: 31 paź 2010, 15:50
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

Objętość z bryły z obrotu

Post autor: Robson1416 »

Objętość bryły powstałej z obrotu podanych figur T wokół wskazanych osi

a)

\(T: 0 \le x \le 2
T: 0 \le y \le 2x-x^2, Ox\)


b)
\(T: 0 \le x \le 1
T: x^2 \le y \le \sqrt{x} , Oy\)


c)
\(T: 0 \le x \le \sqrt{5}
T: 0 \le y \le \frac{2}{\sqrt{x^2+4}} , Oy\)
ODPOWIEDZ