Proszę o rozwiązanie:
\(\int ( \sqrt{1+ \frac{1}{x} } dx\)
Całka z pierwiastka
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 07 gru 2009, 10:43
- Podziękowania: 3 razy
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(\int ( \sqrt{1+ \frac{1}{x} } dx\)
podstawmy
\(t^2=1+ \frac{1}{x}\)
\(x= \frac{1}{t^2-1}\)
\(dx= \frac{2tdt}{t^2-1}\)
\(\int ( \sqrt{1+ \frac{1}{x} } dx= 2\int \frac{t^2}{t^2-1}dt=2\int 1+ \frac{1}{t^2-1}dt=2\int 1+ \frac{1}{t^2-1}dt=2t+2\int \frac{1}{(t-1)(t+1)}dt =
2t+\int \frac{1}{t-1}+\frac{1}{t+1} dt=2t +ln|t-1| +ln|t+1|+C =2\sqrt{1+ \frac{1}{x} } +ln|\sqrt{1+ \frac{1}{x} } -1| +ln|\sqrt{1+ \frac{1}{x} } +1|+C =
2\sqrt{1+ \frac{1}{x} } +ln| \frac{1}{x} |+C=2\sqrt{1+ \frac{1}{x} } -ln| x |+C\)
podstawmy
\(t^2=1+ \frac{1}{x}\)
\(x= \frac{1}{t^2-1}\)
\(dx= \frac{2tdt}{t^2-1}\)
\(\int ( \sqrt{1+ \frac{1}{x} } dx= 2\int \frac{t^2}{t^2-1}dt=2\int 1+ \frac{1}{t^2-1}dt=2\int 1+ \frac{1}{t^2-1}dt=2t+2\int \frac{1}{(t-1)(t+1)}dt =
2t+\int \frac{1}{t-1}+\frac{1}{t+1} dt=2t +ln|t-1| +ln|t+1|+C =2\sqrt{1+ \frac{1}{x} } +ln|\sqrt{1+ \frac{1}{x} } -1| +ln|\sqrt{1+ \frac{1}{x} } +1|+C =
2\sqrt{1+ \frac{1}{x} } +ln| \frac{1}{x} |+C=2\sqrt{1+ \frac{1}{x} } -ln| x |+C\)
-
- Witam na forum
- Posty: 8
- Rejestracja: 07 gru 2009, 10:43
- Podziękowania: 3 razy