Rzuty kostką

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mania12345
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 26 lut 2011, 18:52
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Rzuty kostką

Post autor: Mania12345 »

1) W dziesięciu rzutach kostką sześć razy wypadła jedynka. Oblicz prawdopodobieństwo, że jedynka wypadła w drugim rzucie tej serii rzutów.

2) Rzucono 10 razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że już w pierwszym rzucie wypadła szóstka, jeśli w ogóle wypadły trzy szóstki.
Mikado93
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 27 sty 2011, 15:31
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: Mikado93 »

1)

\(A-\) jedynka wypadła w drugim rzucie serii
\(B-\) w 10-ciu rzutach jedynka wypadła 6 razy

\(P(A/B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}= \frac{ {9 \choose 5} \cdot ( \frac{1}{6} )^6 \cdot ( \frac{5}{6} )^4}{{10 \choose 6} \cdot ( \frac{1}{6} )^6 \cdot ( \frac{5}{6} )^4} = \frac{{9 \choose 5}}{{10 \choose 6}} = \frac{3}{5}\)
Mikado93
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 27 sty 2011, 15:31
Podziękowania: 1 raz
Otrzymane podziękowania: 7 razy
Płeć:

Post autor: Mikado93 »

2)

\(A-\) szóstka wypadła w pierwszym rzucie serii
\(B-\) w 10-ciu rzutach szóstka wypadła 3 razy

\(P(A/B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}= \frac{ {9 \choose 2} \cdot ( \frac{1}{6} )^3 \cdot ( \frac{5}{6} )^7}{{10 \choose 3} \cdot ( \frac{1}{6} )^3 \cdot ( \frac{5}{6} )^7} = \frac{{9 \choose 5}}{{10 \choose 3}} = \frac{3}{10}\)
ODPOWIEDZ