Prawdopodobieństwo - wariacje

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
czarny020
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 229
Rejestracja: 01 lis 2010, 19:53
Podziękowania: 161 razy
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:

Prawdopodobieństwo - wariacje

Post autor: czarny020 »

a) Ile jest różnych punktów płaszczyzny, których współrzędne tworzą wariacje z powtórzeniami zbioru {1,2,3,4,5}?

b) Wyznaczyć liczbę dwuelementowych waracji bez powtórzeń zboiru {a,b,c}
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

a)
\(W_5^2=5^2=25\)

b)
\(V_n^2=3 \cdot 2 \cdot 1=6\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ