Macierze

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RPSFanatyk
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 15 lut 2011, 17:21
Podziękowania: 7 razy
Płeć:

Macierze

Post autor: RPSFanatyk »

Witam, mam mały problem z jednym zadaniem z macierzy. Otóż wiem jakie powinien być wynik ale nie wychodzi mi to w obliczeniach i nie wiem gdzie popelniam błąd. Proszę o pomoc

Zad. Wyliczyć niewiadomą "Y" z równania:
\(\begin{cases}x+4y+2z+t=4\\ -3x+2y+z-2t=-5\\ 5x-y-2z+t=0\\ 4x-2y+z-3t=9 \end{cases}\)

Chodzi mi dokladnie aby skorzystać z rozwinięcia Laplacea.
detA wychodzi mi 190, według odpowiedzi Y = -2, więc detY powinno równać się -380 a mi wychodzi -368, czyli jakis mały margines błędu mi wychodzi i nie mogę dojsć gdzie popełniam błąd. Moge prosić o pomoc? Z góry dziekuję
ODPOWIEDZ