granica funkcji - niejasna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

granica funkcji - niejasna

Post autor: celia11 »

kolejny przykład dla mnie niejasny:
\(\lim_{x\to 3} \frac{(x-3)(-1)^{[x]}}{x^2-9} = \lim_{x\to 3} \frac{(-1)^{[x]}}{x+3}\)

nie wiem co dalej:(

dziękuję
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\lim_{x\to 3} \frac{(x-3)(-1)^{[x]}}{x^2-9} = \lim_{x\to 3} \frac{(-1)^{[x]}}{x+3}\)
dla x, które mają parzystą część całkowitą to jest 3, a dla x, które mają nieparzystą część całkowitą to jest -3.
Wniosek - ta granica nie istnieje dla całowitych x, a dla pozostałych jest albo 3, albo -3
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

czy ten nawias kwadratowy przy x ma jakieś znaczenie, jeśli tak, to jakie.
Nie pojmuję, dlaczego występuję to 3 i - 3?
dziekuję:)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\({x}\) oznacza część całkowitą liczby x (kiedyś dawno to się zdaje się nazywało cecha). Czasem to się nazywa z francuskiego "entier" x
np
\([1,7]=1\)
\([5 \frac{2}{9} ]=5\)
\([4 ]=4\)
\([-3 \frac{1}{2} ]=-4\)
\([-8 \frac{1}{7} ]=-9\)
dla ujemnych trudniej prawda ?
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

tak myślałam, że jednak ma znaczenie. Już spotkałam taki zapis, ale nie był w potędze.
ale dlaczego jest mowa o \(3\) i \(- 3\), a nie o
\(\frac{1}{6}\) lub \(- \frac{1}{6}\)

dziekuję bardzo
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Pomyliłam się :oops: Oczywiscie masz racje. :D
ODPOWIEDZ