calka oznaczona
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 304
- Rejestracja: 23 mar 2010, 08:39
- Lokalizacja: Hrubieszów
- Otrzymane podziękowania: 138 razy
- Płeć:
\(\begin{cases}y=-x+7\\y= \frac{10}{x} \end{cases}
\begin{cases}x=2\\y=5 \end{cases} \vee \begin{cases}x=5\\y=2 \end{cases}\)
\(\int_{2}^{5} \left(-x+7- \frac{10}{x}\right)dx= \left[- \frac{x^2}{2}+7x-10ln|x| \right]^5_2=- \frac{5^2}{2}+7 \cdot 5-10ln|5|+ \frac{2^2}{2}-7 \cdot 2+10ln|2|=\\=\frac{21}{2}-10\ln 5+10\ln 2=10 \frac{1}{2}+10ln \left( \frac{2}{5} \right)\approx 1,34\)
\begin{cases}x=2\\y=5 \end{cases} \vee \begin{cases}x=5\\y=2 \end{cases}\)
\(\int_{2}^{5} \left(-x+7- \frac{10}{x}\right)dx= \left[- \frac{x^2}{2}+7x-10ln|x| \right]^5_2=- \frac{5^2}{2}+7 \cdot 5-10ln|5|+ \frac{2^2}{2}-7 \cdot 2+10ln|2|=\\=\frac{21}{2}-10\ln 5+10\ln 2=10 \frac{1}{2}+10ln \left( \frac{2}{5} \right)\approx 1,34\)