Działanie na macierzach

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cherryvis3
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 174
Rejestracja: 21 gru 2010, 10:23
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Działanie na macierzach

Post autor: cherryvis3 »

Udowodnić, że dla dowolnej liczy naturalnej \(m\) zachodzi\(\left[\begin{array}{ccc}1&a&\\0&1&\\\end{array}\right]^m\)\(=\)\(\left[\begin{array}{ccc}1&ma\\0&1\\\end{array}\right]\)
ODPOWIEDZ