równanie okręgu

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aneta korbal
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 323
Rejestracja: 14 paź 2010, 21:56
Podziękowania: 193 razy
Płeć:

równanie okręgu

Post autor: aneta korbal »

zad.1 Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A i stycznego do obu osi układu współrzędnych jeśli
A=(2,0)
A=(1,2)
Tomasz Z
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 10 lut 2011, 10:35
Otrzymane podziękowania: 15 razy
Płeć:

Post autor: Tomasz Z »

zauważ, że jak okrąg jest styczny do obu osi to środek okręgu ma współrzędne (r,r) r-promień okręgu
\((x-r)^{2}+(y-r)^{2}=r^2\) podstaw współrzędne punktu A i oblicz r
ODPOWIEDZ