całka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
malwik91
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 20 lut 2010, 16:12
Podziękowania: 35 razy

całka

Post autor: malwik91 »

obliczyc: \(\int \frac{x}{(x^2+1^2} dx\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(\int \frac{x}{(x^2+1)^2} dx =\left(x^2+1 =t \\ 2x dx =dt \\ x dx =\frac{1}{2} dt \right)=\frac{1}{2} \int \frac{dt}{t^2} =-\frac{1}{2} t^{-1} +C=-\frac{1}{2t} +C=-\frac{1}{2(x^2+1)}+C\)
malwik91
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 20 lut 2010, 16:12
Podziękowania: 35 razy

Post autor: malwik91 »

domino21 pisze:\(\int \frac{x}{(x^2+1)^2} dx =\left(x^2+1 =t \\ 2x dx =dt \\ x dx =\frac{1}{2} dt \right)=\frac{1}{2} \int \frac{dt}{t^2} =\frac{1}{2} t^{-1} +C=\frac{1}{2t} +C=\frac{1}{2(x^2+1)}+C\)
aha...rozumiem, ale tam chyba bedzie \(\frac{-1}{2}\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

dlaczego ten - ?
malwik91
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 20 lut 2010, 16:12
Podziękowania: 35 razy

Post autor: malwik91 »

domino21 pisze:\(\int \frac{x}{(x^2+1)^2} dx =\left(x^2+1 =t \\ 2x dx =dt \\ x dx =\frac{1}{2} dt \right)=\frac{1}{2} \int \frac{dt}{t^2} =\frac{1}{2} t^{-1} +C=\frac{1}{2t} +C=\frac{1}{2(x^2+1)}+C\)
wzór na całkę \(\int x^n dx=\frac{x^n+1}{n+1}+c\)
a tam było\(\frac{1}{2}\int t^{-2} dt=\frac{-1}{2}t^{-1}\)
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

uuu, masz rację :oops:

już poprawiam
ODPOWIEDZ