Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
cherryvis3
- Często tu bywam
- Posty: 174
- Rejestracja: 21 gru 2010, 10:23
- Podziękowania: 170 razy
- Otrzymane podziękowania: 4 razy
- Płeć:
Post
autor: cherryvis3 »
Zbadać różniczkowalność funkcji \(f(x)=|x-3| \sqrt[3]{3}\)
-
jola
- Expert
- Posty: 5246
- Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1967 razy
- Płeć:
Post
autor: jola »
\(f(x)= \begin{cases} (x-3)^3 \sqrt[3]{3}\ \ \ dla\ \ \ x \ge 3\\ -(x-3)^3 \sqrt[3]{3}\ \ \ dla\ \ \ x<3 \end{cases}\)
\(\begin{cases}f'_-(3)=0\\ f'_+(3)=0 \end{cases}\ \ \ \ \Rightarrow \ \ \ f'(3)=0\)
funkcja jest różniczkowalna dla\(\ \ x \in R\)