Różniczkowalność w zerze

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cherryvis3
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 174
Rejestracja: 21 gru 2010, 10:23
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Różniczkowalność w zerze

Post autor: cherryvis3 »

Zbadać czy funkcja dana wzorem \(f(x)=1-2^{|x|}\) jest różniczkowalna w zerze.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(f(x)= \begin{cases} 1-2^x\ \ \ dla\ \ x \ge 0\\ 1-2^{-x}\ \ \ dla\ \ x<0\end{cases}\)

\(\begin{cases}f'_+(0)=-ln 2\\ f'_-(0)=ln 2 \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ f'(0)\ \\)nie istnieje

funkcja nie jest różniczkowlna dla x=0
ODPOWIEDZ