Różniczkowalność

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cherryvis3
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 174
Rejestracja: 21 gru 2010, 10:23
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Różniczkowalność

Post autor: cherryvis3 »

Zbadać różniczkowalność funkcji \((|x|-1)^3-3|x|\) w zerze.
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(f(x)= \begin{cases}(x-1)^3-3x\ \ \ dla\ \ x \ge 0\\ -(x+1)^3+3x\ \ dla\ \ x<0 \end{cases}\)


\(\begin{cases}f'_-(0)=0\\ f'_+(0)=0 \end{cases}\ \ \ \Rightarrow \ \ \ f'(0)=0\)

funkcja jest różniczkowalna dla\(\ \ x \in R\)
ODPOWIEDZ