Różniczkowalność

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cherryvis3
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 174
Rejestracja: 21 gru 2010, 10:23
Podziękowania: 170 razy
Otrzymane podziękowania: 4 razy
Płeć:

Różniczkowalność

Post autor: cherryvis3 »

Zbadać w jakich punktach jest różniczkowalna funkcja
\(f(x)=sgnx(x)=\) \(\left\{\begin{array}{l} 1, \ \ \ dla x>0\\0, \ \ \ dla x=0\\-1, \ \ \ dla x<0 \end{array}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Tu nie bardzo jest co badać .
Ona jest stala dla \(x \in (- \infty ,0)\), a więc różniczkowalna.
Ona jest stala dla \(x \in (0,\infty)\), a więc różniczkowalna.
no a w 0 jest nieciągła a więc nie jest różniczkowalna
ODPOWIEDZ