granica funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

granica funkcji

Post autor: celia11 »

proszę o ppomoc w rozwiązaniu:

Oblicz granicę funkcji korzystajac z twierdzenia o arytmetyce granic.

Obrazek

dziekuję
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(x \to 0^-\ \ \ \Rightarrow \ \ \ \frac{1}{x} \to - \infty \ \ \ \Rightarrow \ \ \ arctg \frac{1}{x} \to - \frac{ \pi }{2}\)

\(x \to 0^- \to x^3 \to 0\)

\(\lim_{x\to 0^-} x^3arctg \frac{1}{x}=0\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

ale tu mamy arcctg, a nie arctg.
dziekuję
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

proszę mi jeszcze pomóc w takim dziwnym przykładzie:

\(\lim_{x\to 0} \frac{sh2x}{shx}\)
dziękuję bardzo
Ostatnio zmieniony 26 lut 2011, 11:28 przez celia11, łącznie zmieniany 2 razy.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

e)
No to jak arcctg to:
\(\lim_{x\to 0^-} x^3arcctg \frac{1}{x}=0 \cdot \pi =0\)
szczegóły jak u Joli, z tym że \(\lim_{x\to - \infty }arcctg= \pi\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

f)
przepisz to (lajlepiej w latexie) to Ci rozwiążę (dosyć tego łamania regulaminu :D )
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

poprawiłam:)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\lim_{x\to 0} \frac{sh2x}{shx}=\lim_{x\to 0} \frac{ \frac{e^{2x}-e^{-2x}}{2} }{\frac{e^{x}-e^{-x}}{2}}=\lim_{x\to 0} \frac{ e^{2x}-e^{-2x}}{e^{x}-e^{-x}}=\lim_{x\to 0} \frac{ (e^{x}-e^{-x} )(e^{x}+e^{-x}) }{e^{x}-e^{-x}}= \lim_{x\to0 } e^{x}+e^{-x}=2\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

radagast pisze:\(=\lim_{x\to 0} \frac{ \frac{e^{2x}-e^{-2x}}{2} }{\frac{e^{x}-e^{-x}}{2}}=\)
co to jest, i dlaczego tak?
prosze mi pomóc w pojęciu:)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(shx=^{def} \frac{e^x-e^{-x}}{2}\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

mam jeszcze taki przykład i nie wychodzi mi, nie wiem co robię źle?

\(\lim_{x\to - \infty } ( \sqrt{x^2+1} +x) =\lim_{x\to - \infty } \frac{( \sqrt{x^2+1} +x)( \sqrt{x^2+1} -x)}{( \sqrt{x^2+1} -x)} = \lim_{x\to - \infty } \frac{X^2+1-X^2}{\sqrt{x^2+1} - x } = \lim_{x\to - \infty } \frac{1}{ \sqrt{x^2+1} -x} =\)

nie wiem co dalej?
proszę mi pomóc,
dziękuję
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

jeszcze jaden przykład, nie potrafie go rozwiązać:(

\(\lim_{x\to 2} \frac{x^2-1}{x-2}\).


Proszę mi pomóc.
Dziekuję
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\lim_{x\to 2^-} \frac{x^2-1}{x-2}= \frac{3}{ 0^- }=- \infty\)
\(\lim_{x\to 2^+} \frac{x^2-1}{x-2}= \frac{3}{ 0^+ }=+ \infty\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

a skąd wiemy, że tu \(x \to 2^-\)

?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

tego nie wiemy. Dlatego trzeba osobno potraktować z każdej strony (są różne).
ODPOWIEDZ