prawo ciągłości strugi cieczy

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek1414
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 188
Rejestracja: 11 wrz 2010, 22:34
Podziękowania: 7 razy

prawo ciągłości strugi cieczy

Post autor: kwiatek1414 »

W czasie 60s przez rurę wodociągowa o średnicy wewnętrznej 0,05m przepływa 470 kg wody. Oblicz predkość przepływu wody.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(v=\frac{l}{t}
V=\pi r^2 l =\frac{\pi d^2}{4} l \ \Rightarrow \ l=\frac{ 4V}{\pi d^2}\)


\(v=\frac{ 4V}{\pi d^2} \cdot \frac{1}{t}
v=\frac{4V}{\pi d^2 l}\)
ODPOWIEDZ