Obwód prostokąta jest równy 28cm. Jeśli dłuższy bok tego prostokąta zmniejszymy o 1cm, a krótszy zwiększymy o 1cm, to otrzymamy kwardat. Oblicz pole prostokąta i dłlugość jego przekątnej.
To trzeba na ukł równań zrobić,
Pomorze ktoś??
zadanie z układem równań
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 24 lut 2011, 19:56
-
- Fachowiec
- Posty: 1610
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1681 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
2x+2y=28
x-1=y+1
x+y=14
x-y=2
2x=16
x-y=2
x=8
y=6
\(d^2=8^2+6^2\)
d=10
P=8*6=48
x-1=y+1
x+y=14
x-y=2
2x=16
x-y=2
x=8
y=6
\(d^2=8^2+6^2\)
d=10
P=8*6=48
Ostatnio zmieniony 24 lut 2011, 20:29 przez Januszgolenia, łącznie zmieniany 1 raz.
- wrobel93b
- Stały bywalec
- Posty: 674
- Rejestracja: 06 sty 2011, 00:07
- Lokalizacja: Stargard Szczeciński
- Otrzymane podziękowania: 363 razy
- Płeć:
\(x\) - krótszy bok
\(y\) - dłuższy bok
Wzór na L prostokąta:\(L = 2x + 2y\)
\(\begin{cases}2x + 2y = 28\\y - 1 = x + 1 \end{cases}\)
\(\begin{cases}2x + 2(x + 2) = 28\\y = x + 2 \end{cases}\)
\(\begin{cases}2x + 2x + 4 = 28\\y = x + 2 \end{cases}\)
\(\begin{cases}4x = 24 / : 4\\y = x + 2 \end{cases}\)
\(\begin{cases}x = 6 \\y = 8 \end{cases}\)
\(y\) - dłuższy bok
Wzór na L prostokąta:\(L = 2x + 2y\)
\(\begin{cases}2x + 2y = 28\\y - 1 = x + 1 \end{cases}\)
\(\begin{cases}2x + 2(x + 2) = 28\\y = x + 2 \end{cases}\)
\(\begin{cases}2x + 2x + 4 = 28\\y = x + 2 \end{cases}\)
\(\begin{cases}4x = 24 / : 4\\y = x + 2 \end{cases}\)
\(\begin{cases}x = 6 \\y = 8 \end{cases}\)
Kiedy mamy dwie rzeczy do zrobienia, dajmy pierwszeństwo tej, która nam się mniej podoba.