twierdzenia o arytmetyce
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1860
- Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
- Podziękowania: 341 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
nie wiem czy w odpowiedziach jest źle: tam jest 3.radagast pisze:e)
\(\lim_{n\to \infty } ( \sqrt{n+6 \sqrt{n}+1 } - \sqrt{n} )=\)
\(\lim_{n\to \infty } \frac{ n+6 \sqrt{n}+1 - n }{ \sqrt{n+6 \sqrt{n}+1 } + \sqrt{n} } =\)
\(\lim_{n\to \infty } \frac{6 + \frac{1}{\sqrt{n}} }{ \sqrt{1+ \frac{6}{\sqrt{n}} + \frac{1}{n^2} } + \frac{1}{n} } =6\)
??
bardzo dziękuję
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
f)
\(\lim_{n\to \infty } \frac{1+ \frac{1}{2}+ \left( \frac{1}{2} \right)^2+...+ \left( \frac{1}{2} \right)^n }{1+ \frac{1}{3}+ \left( \frac{1}{3} \right)^2+...+ \left( \frac{1}{3} \right)^n }=\)
\(\lim_{n\to \infty } \frac{ \frac{1- \left( \frac{1}{2} \right)^n } { 1- \frac{1}{2} }}{ \frac{1- \left( \frac{1}{3} \right)^n } { 1- \frac{1}{3} }} = \frac{ \frac{1 } { 1- \frac{1}{2} }}{ \frac{1 } { 1- \frac{1}{3} }}= \frac{}{} 2 \cdot \frac{2}{3} = \frac{4}{3}\)
\(\lim_{n\to \infty } \frac{1+ \frac{1}{2}+ \left( \frac{1}{2} \right)^2+...+ \left( \frac{1}{2} \right)^n }{1+ \frac{1}{3}+ \left( \frac{1}{3} \right)^2+...+ \left( \frac{1}{3} \right)^n }=\)
\(\lim_{n\to \infty } \frac{ \frac{1- \left( \frac{1}{2} \right)^n } { 1- \frac{1}{2} }}{ \frac{1- \left( \frac{1}{3} \right)^n } { 1- \frac{1}{3} }} = \frac{ \frac{1 } { 1- \frac{1}{2} }}{ \frac{1 } { 1- \frac{1}{3} }}= \frac{}{} 2 \cdot \frac{2}{3} = \frac{4}{3}\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
g)\(1+ \frac{1}{2} + \frac{1}{3} +...+ \frac{1}{n}+...= \infty\) bo to szereg harmoniczny
oznaczmy \(1+ \frac{1}{2} + \frac{1}{3} +...+ \frac{1}{n} = S_n\)
\(\lim_{n\to \infty } \frac{1+ \frac{1}{2} + \frac{1}{3} +...+ \frac{1}{n+1}}{1+ \frac{1}{2} + \frac{1}{3} +...+ \frac{1}{n}}=
\(\lim_{n\to \infty } \frac{ S_n+ \frac{1}{n+1}}{S_n}=\)
\(\lim_{n\to \infty } \frac{ 1+ \frac{1}{(n+1)S_n}}{1}=1\)\)
oznaczmy \(1+ \frac{1}{2} + \frac{1}{3} +...+ \frac{1}{n} = S_n\)
\(\lim_{n\to \infty } \frac{1+ \frac{1}{2} + \frac{1}{3} +...+ \frac{1}{n+1}}{1+ \frac{1}{2} + \frac{1}{3} +...+ \frac{1}{n}}=
\(\lim_{n\to \infty } \frac{ S_n+ \frac{1}{n+1}}{S_n}=\)
\(\lim_{n\to \infty } \frac{ 1+ \frac{1}{(n+1)S_n}}{1}=1\)\)
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
i)
\(\lim_{n \to\infty } \frac{ \sqrt{4^n+1} }{ \sqrt[3]{8^n+1} }\)
\(\lim_{n \to \infty } \frac{ \sqrt[6]{(4^n+1)^3} }{ \sqrt[6]{(8^n+1)^2} }\)
\(\lim_{n \to \infty } \frac{ \sqrt[6]{(2^{2n}+1)^3} }{ \sqrt[6]{(2^{3n}+1)^2} }\)
\(\lim_{n \to \infty } \frac{ \sqrt[6]{2^{6n} +3 \cdot 2^{4n} +3\cdot2^{2n}+ 1} }{ \sqrt[6]{2^{6n}+2 \cdot 2^{3n} +1} }\)
\(\lim_{n \to \infty } \frac{ \sqrt[6]{1 + \frac{3}{2^{2n}} +\frac{3}{2^{4n}} + \frac{1}{2^{6n} } } }{ \sqrt[6]{1+\frac{2}{2^{3n}} +\frac{1}{2^{6n}} }}=1\)
\(\lim_{n \to\infty } \frac{ \sqrt{4^n+1} }{ \sqrt[3]{8^n+1} }\)
\(\lim_{n \to \infty } \frac{ \sqrt[6]{(4^n+1)^3} }{ \sqrt[6]{(8^n+1)^2} }\)
\(\lim_{n \to \infty } \frac{ \sqrt[6]{(2^{2n}+1)^3} }{ \sqrt[6]{(2^{3n}+1)^2} }\)
\(\lim_{n \to \infty } \frac{ \sqrt[6]{2^{6n} +3 \cdot 2^{4n} +3\cdot2^{2n}+ 1} }{ \sqrt[6]{2^{6n}+2 \cdot 2^{3n} +1} }\)
\(\lim_{n \to \infty } \frac{ \sqrt[6]{1 + \frac{3}{2^{2n}} +\frac{3}{2^{4n}} + \frac{1}{2^{6n} } } }{ \sqrt[6]{1+\frac{2}{2^{3n}} +\frac{1}{2^{6n}} }}=1\)
-
- Fachowiec
- Posty: 1860
- Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
- Podziękowania: 341 razy
- Otrzymane podziękowania: 5 razy
prosze mi pomóc w zrozumieniu, dlaczego jest tak rozwiazane, przez co były dzielone konkretne liczby, albo co było wyłączone przez pierwiastek.radagast pisze:c)
\(\lim_{n\to \infty } \frac{ \sqrt{n^3+1}}{ \sqrt[3]{n^5+1}+1 }=\)
\(\lim_{n\to \infty } \frac{ \sqrt{1+ \frac{1}{n^3} }}{ \sqrt[6]{ \frac{n^{10}+2n^5+1}{n^9} }+ \frac{1}{ \sqrt{n^3} } }= \frac{1}{ \infty }=0\)
dziekuję