Równanie trygonometryczne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Równanie trygonometryczne
Wyznacz wszystkie rozwiazania równania 3sin^2 x+ sinx * cosx + 2cos^2 x=3 należące do przedziału<0;pi> Liczę na pomoc:)
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
\(3sin^2 x+ sinx \cdot cosx + 2cos^2 x=3\)
\(2sin^2 x+2cos^2 x+ sin^2x+sinx \cdot cosx -3=0\)
\(2(sin^2 x+cos^2 x)+ sin^2x+sinx \cdot cosx -3=0\)
\(2 \cdot1+ sin^2x+sinx \cdot cosx -3=0\)
\(2+ sin^2x+sinx \cdot cosx -3=0\)
\(sin^2x+sinx \cdot cosx -1=0\)
\((sin^2x-1)+sinx \cdot cosx=0\)
\(-(1-sin^2x)+sinx \cdot cosx=0\)
\(-cos^2x+sinx \cdot cosx=0\)
\(cosx(-cosx+sinx)=0\\
cosx=0 \ lub \ (-cosx+sinx)=0\)
\(2sin^2 x+2cos^2 x+ sin^2x+sinx \cdot cosx -3=0\)
\(2(sin^2 x+cos^2 x)+ sin^2x+sinx \cdot cosx -3=0\)
\(2 \cdot1+ sin^2x+sinx \cdot cosx -3=0\)
\(2+ sin^2x+sinx \cdot cosx -3=0\)
\(sin^2x+sinx \cdot cosx -1=0\)
\((sin^2x-1)+sinx \cdot cosx=0\)
\(-(1-sin^2x)+sinx \cdot cosx=0\)
\(-cos^2x+sinx \cdot cosx=0\)
\(cosx(-cosx+sinx)=0\\
cosx=0 \ lub \ (-cosx+sinx)=0\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.