mam do obliczenia taka całkę: \(\int sqrt{9-(x-3)^2} dx\), ze wskazówki wiem że podstawienie musi byc x-3=3sint
wie ktoś jak to zrobic?
całka z podstawieniem 3sint
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 304
- Rejestracja: 23 mar 2010, 08:39
- Lokalizacja: Hrubieszów
- Otrzymane podziękowania: 138 razy
- Płeć:
-
- Stały bywalec
- Posty: 304
- Rejestracja: 23 mar 2010, 08:39
- Lokalizacja: Hrubieszów
- Otrzymane podziękowania: 138 razy
- Płeć:
\(\int sqrt{9-(x-3)^2} dx=\begin{vmatrix}x-3=3sink\\dx=3coskdk \\k=arcsin \frac{x-3}{3} \end{vmatrix}=\int sqrt{9-(3sink)^2} \cdot 3coskdk=\\=\int sqrt{9(1-sin^2k)} \cdot 3coskdk=\int sqrt{9cos^2x} \cdot 3coskdk=9\int cos^2kdk=...\)
tutaj można skorzystać z \(cos2x\)
\(\underline{cos2k=2cos^2k-1}=1-2sin^2k=cos^2k-sin^2k\)
\(...=9\int \frac{1}{2} (1+cos2k)dk= \frac{9}{2}( k+ \frac{1}{2}sin2k)+C=\\=\frac{9}{2}( k+ \frac{1}{2}sin2k)+C\)
teraz można uzyskać różne wyniki
\(\frac{9}{2}( k+ \frac{1}{2}sin2k)+C=\frac{9}{2}( arcsin \frac{x-3}{3}+ \frac{1}{2}sin(2arcsin \frac{x-3}{3}))+C\)
albo
\(\frac{9}{2}( k+ \frac{1}{2}sin2k)+C=\frac{9}{2}( k+ sinkcosk)+C=\\=\frac{9}{2}( arcsin \frac{x-3}{3}+ \frac{x-3}{3} \frac{\sqrt{9-(x-3)^2}}{3} )+C=\\=\frac{9}{2}arcsin \frac{x-3}{3}+ \frac{1}{2} (x-3) sqrt{9-(x-3)^2}+C\)
tutaj można skorzystać z \(cos2x\)
\(\underline{cos2k=2cos^2k-1}=1-2sin^2k=cos^2k-sin^2k\)
\(...=9\int \frac{1}{2} (1+cos2k)dk= \frac{9}{2}( k+ \frac{1}{2}sin2k)+C=\\=\frac{9}{2}( k+ \frac{1}{2}sin2k)+C\)
teraz można uzyskać różne wyniki
\(\frac{9}{2}( k+ \frac{1}{2}sin2k)+C=\frac{9}{2}( arcsin \frac{x-3}{3}+ \frac{1}{2}sin(2arcsin \frac{x-3}{3}))+C\)
albo
\(\frac{9}{2}( k+ \frac{1}{2}sin2k)+C=\frac{9}{2}( k+ sinkcosk)+C=\\=\frac{9}{2}( arcsin \frac{x-3}{3}+ \frac{x-3}{3} \frac{\sqrt{9-(x-3)^2}}{3} )+C=\\=\frac{9}{2}arcsin \frac{x-3}{3}+ \frac{1}{2} (x-3) sqrt{9-(x-3)^2}+C\)