fukcja arctg

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jonhio
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 326
Rejestracja: 17 sie 2009, 11:02
Podziękowania: 27 razy

fukcja arctg

Post autor: jonhio »

narysować wykres \(arctg(x^2-y^2) \ge \frac{ \pi }{2}\)
spraawdzić czy relacja S jest antysymetryczna Sc RxR \(\Leftrightarrow arctg(x^2-y^2) \ge \frac{ \pi }{2}\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Coś tu chyba jest nie tak.\(arctg\)mało czego jest \(\ge \frac{ \pi }{2}\), bo on wogóle jest mniejszy od \(\frac{ \pi }{2}\). Znaczyłoby to że ten zbiór to pusty jest.
A drugiej części zadania to wogóle nie rozumiem coś tam za mało danych jest chyba
Awatar użytkownika
ewelawwy
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2057
Rejestracja: 16 kwie 2010, 15:32
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 910 razy
Płeć:

Post autor: ewelawwy »

może w tej tej drugiej części chodziło o to, że \(xRy \Leftrightarrow arctg(x^2-y^2) \ge \frac{ \pi }{2}\)
tylko juz samo to \(arctg(x^2-y^2) \ge \frac{ \pi }{2}\) nie ma sensu...
jonhio
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 326
Rejestracja: 17 sie 2009, 11:02
Podziękowania: 27 razy

Post autor: jonhio »

tak samo myslalem ale mam taki zd;/ czrano na białym
ODPOWIEDZ