Oszacowano, że 3% samochodów w Polsce ma zainstalowane katalizatory. W pewnym dniu stacja benzynowa obsłużyła 200 samochodów. Jakie jest prawdopodobieństwo, że:
a) dwa samochody miały katalizatory,
b) więcej niż dwa samochody miały katalizatory,
c) żaden samochód nie miał katalizatora?
prawdopodobieństwo z katalizaorami samochodowymi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 22 lut 2011, 13:27
- Podziękowania: 1 raz
0,03- prawdopodobieństwo, że obsługiwany samochód miał katalizator
0,97- prawdopodobieństwo, że samochód nie ma katalizatora
a)
\(P(A)= {200 \choose 2} \cdot(0,03)^2\cdot(0,97)^{198}\)
b)
\(P(B)=1- \left( {200 \choose 2}\cdot(0,03)^2\cdot(0,97)^{198}+ {200 \choose 1} \cdot(0,03)^1\cdot(0,97)^{199}+ (0,97)^{200} \right)\)
c)
\(P(C)=(0,97)^{200}\)
0,97- prawdopodobieństwo, że samochód nie ma katalizatora
a)
\(P(A)= {200 \choose 2} \cdot(0,03)^2\cdot(0,97)^{198}\)
b)
\(P(B)=1- \left( {200 \choose 2}\cdot(0,03)^2\cdot(0,97)^{198}+ {200 \choose 1} \cdot(0,03)^1\cdot(0,97)^{199}+ (0,97)^{200} \right)\)
c)
\(P(C)=(0,97)^{200}\)
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 22 lut 2011, 20:39
- Płeć: