25% szkód zgłaszanych do firmy ubezpieczeniowej stanowią wlamania. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród 10 zgłaszanych szkód:
a) nie będzie żadnego włamania
b) będzie więcej niż 3 ale nie więcej niż 6 włamań
c) będą 3 włamania?
oblicz prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 2
- Rejestracja: 22 lut 2011, 13:27
- Podziękowania: 1 raz
0,25 - prawdopodobieństwo, że zgłoszona szkoda to włamanie
0,75- prawdopodobieństwo, że to inna szkoda
a)
\(P(A)=(0,75)^{10}\)
b)
\(P(B)= {10 \choose 4} \cdot(0,25)^4\cdot(0,75)^6+ {10 \choose 5} \cdot(0,25)^5\cdot(0,75)^5+ {10 \choose 6} \cdot(0,25)^6\cdot(0,75)^4\)
c)
\(P(C)= {10 \choose 3} \cdot(0,25)^3\cdot(0,75)^7\)
0,75- prawdopodobieństwo, że to inna szkoda
a)
\(P(A)=(0,75)^{10}\)
b)
\(P(B)= {10 \choose 4} \cdot(0,25)^4\cdot(0,75)^6+ {10 \choose 5} \cdot(0,25)^5\cdot(0,75)^5+ {10 \choose 6} \cdot(0,25)^6\cdot(0,75)^4\)
c)
\(P(C)= {10 \choose 3} \cdot(0,25)^3\cdot(0,75)^7\)