Witam potrzebuje pomocy mam problem z 3 zadaniami a mianowicie:
1Wysokosc trójkąta równoramiennego wpisanego w okrąg jest równa połowie promienia tego okręgu.Oblicz dł. odstawy tego trójkąta.
2Dany jest trapez o wysokosci h=4cm.Oblicz pole trójkąta AOD
3 wyznacz miary pozostalych kątow
Rysunki do 2 i 3 zadania
http://img21.imageshack.us/img21/8372/skanuj0005v.jpg
Planimetria 2 zadania Katy i .....
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- anka
- Expert
- Posty: 6587
- Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
- Podziękowania: 30 razy
- Otrzymane podziękowania: 1117 razy
- Płeć:
Zadanie 1
\(|\frac{1}{2}AB|^2+|EO|^2=|AO|^2\\
|\frac{1}{2}AB|^2+(\frac{1}{2}R)^2=R^2\\
|\frac{1}{2}AB|^2=R^2-\frac{1}{4}R^2\\
|\frac{1}{2}AB|^2=\frac{3}{4}R^2\\
|\frac{1}{2}AB|=\frac{R sqrt3}{2}\\
|AB|=R sqrt3\)
Zadanie 2
Według mnie jest za mało danych. Takich trapezów jest nieskończenie wiele.
Zadanie 3
<A=(360-220):2=140:2=70- kąt wpisany, oparty na tym samym okręgo co kąt środkowy, jest dwa razy mniejszy
<D=180-(30+70)=80-suma kątów wewnętrznych trójkąta ma 180 stopni
|\frac{1}{2}AB|^2+(\frac{1}{2}R)^2=R^2\\
|\frac{1}{2}AB|^2=R^2-\frac{1}{4}R^2\\
|\frac{1}{2}AB|^2=\frac{3}{4}R^2\\
|\frac{1}{2}AB|=\frac{R sqrt3}{2}\\
|AB|=R sqrt3\)
Zadanie 2
Według mnie jest za mało danych. Takich trapezów jest nieskończenie wiele.
Zadanie 3
<A=(360-220):2=140:2=70- kąt wpisany, oparty na tym samym okręgo co kąt środkowy, jest dwa razy mniejszy
<D=180-(30+70)=80-suma kątów wewnętrznych trójkąta ma 180 stopni
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.