losowanie cyfr

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mej
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 07 lis 2010, 13:29
Podziękowania: 45 razy

losowanie cyfr

Post autor: mej »

ze zbioru cyfr {6,7,8,9} losujemy kolejno bez zwracania dwie cyfry i tworzymy liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo, że:
a) utworzona liczba jest niewiększa od 86
b) utworzono liczbę podzielną przez 3
c) suma cyfr jest liczbą niieprzystą

a)
Moc omega = 9*8=72
A=5( 87,89,96,97,98)

Jednak w odpowiedziach jest 5/12 dlaczego? co robię źle
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Źle masz obliczoną ilość wszystkich zdarzeń- losujesz 2 cyfry ze zbioru 4-elementowego bez zwracania, czyli masz \(4\cdot3=12\) takich liczb dwucyfrowych!!!
mej
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 65
Rejestracja: 07 lis 2010, 13:29
Podziękowania: 45 razy

Post autor: mej »

ok czyli a) to 7/15

b) 1/4

Jednak dalej mam problem z podpunktem c.
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

suma cyfr jest nieparzysta, jeżeli jedna będzie parzysta, a druga nieparzysta

\(A=\left\{67,69, 76, 78, 87, 89, 96, 98\right\}\)

\(P(A)=\frac{ 8}{12}=\frac{2}{3}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
\(P(A)=\frac{5}{12}\)

b)
\(B= \left\{69,\ 96,\ 87,\ 78 \right\} \\P(B)=\frac{4}{12}=\frac{1}{3}\)

c)
\(C= \left\{67,\ 69,\ 76,\ 78,\ 87,\ 89,\ 96,\ 98 \right\} \\P(C)=\frac{8}{12}=\frac{2}{3}\)
ODPOWIEDZ