Objętość - zadanie tekstowe

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Objętość - zadanie tekstowe

Post autor: RazzoR »

Chłopcy zrobili tratwę z 6 pni wysuszonego drewna o średnicy 30 cm i długości 3m.Oblicz, jaka objętość drewna znajdzie się pod wodą, jeśli zanurzy się w 65% objętości.
anicia7
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 24 mar 2009, 19:48

odpowiedz :)

Post autor: anicia7 »

to zadanie jest bardzo proste :)
wystarczy zamienić najpierw na jednakowe jednostki ja zamieniłam na cm. Konary to są walce. połowa średnicy to promień czyli r=15cm, długość to wysokość czyli h=300cm. I wystarczy wszystko podstawić do wzory na objetość walca czyli P=pi*r2*h wyliczyć i potem wynik pomnożyć razy 65% .
ODPOWIEDZ